Volwassenen

Oefentherapie voor volwassenenOefentherapie Mensendieck voor volwassenen
Van jongs af aan hebben wij leren lopen, rennen, tillen, klimmen, vallen en opstaan. Bewegen is zo vanzelfsprekend dat we er niet of nauwelijks bij stilstaan. Tot er iets misgaat. U gaat door uw rug, u krijgt last van uw heup, u krijgt een stijve nek of uw schouders zitten muurvast.
Deze klachten zijn vaak het rechtstreekse gevolg zijn van jarenlang verkeerd bewegen. Of misschien hebt u te lang een foutieve houding aangenomen, waardoor een spier of een hele spiergroep - bijvoorbeeld de rug - overbelast is geraakt. Wellicht zijn de klachten het gevolg van een aangeboren afwijking of u hebt hulp nodig bij het revalideren. Dan komt u bij ons terecht.
Wilt u weten of u met uw klacht voor behandeling terecht kunt bij de oefentherapeut Mensendieck, leest u dan de informatie bij Indicaties of neem vrijblijvend contact op met de praktijk.

Wat is oefentherapie?
Oefentherapie is een bewegingstherapie die door de jaren heen heeft bewezen dat het uitstekende resultaten oplevert.
De oefentherapeut gaat samen met u op zoek naar de oorsprong van uw klachten. De therapeut laat zien dat u door middel van speciaal op uw klacht of aandoening toegespitste oefeningen en een correcte lichaamshouding een juiste manier van bewegen aan kunt leren, zodat u in de toekomst uw klachten de baas blijft. Het is een therapie die erop gericht is via specifieke oefeningen een optimaal houding- en bewegingspatroon te ontwikkelen.
Wat doet de oefentherapeut?
De oefentherapeut gaat er vanuit dat iedere verandering in het bewegingspatroon invloed heeft op het functioneren van het hele lichaam. De behandeling is nooit alleen op de aandoening of de klacht gericht, maar op het gehele lichaam en op al uw dagelijkse bezigheden. Hoe beweegt u als u zit, staat, loopt of achter de computer zit?
De oefentherapeut zal u bewustmaken van uw houding- en bewegingspatroon. Zodat u met eigen ogen kunt zien waar het fout is gegaan.
Is er misschien iets mis met de spiercoördinatie bij bepaalde bewegingen? Dan zult u samen met de therapeut oefeningen gaan doen die er speciaal op gericht zijn om de spieren te trainen die bij die specifieke bewegingen gebruikt worden.

De behandeling.
Ieder mens is anders en beweegt anders. Om u inzicht te geven in uw eigen houding en bewegingen werkt de oefentherapeut met spiegels. Zodat u met eigen ogen kunt zien waar uw klachten vandaan komen. Als u zich daar eenmaal van bewust bent, kunnen we samen met u aan de slag om u van uw klachten af te helpen en om u een bewegingspatroon aan te leren dat beter bij u past.
De oefentherapeut zal een beeld proberen te krijgen van de omstandigheden thuis of op uw werk. Hebt u bijvoorbeeld zittend of staand werk, hebt u een fysiek zwaar beroep, of zit of staat u vaak in een onnatuurlijke houding?
Alle relevante dagelijkse bezigheden en bewegingen zullen de revue passeren, zodat de therapie daarop afgestemd kan worden. Vervolgens leert u van de oefentherapeut door middel van toegepaste oefeningen hoe u het beste kunt bewegen, of wat voor u de beste houding is.
De unieke kracht van Oefentherapie is, dat u leert hoe u herhaling van de klachten kunt voorkomen. Specifieke oefeningen –ook voor thuis!- zorgen ervoor dat u uw lichaam leert kennen en begrijpen en dat uw houding zodanig verbetert dat u uw klacht de baas wordt.
Kort samengevat:
· Oefentherapie is gericht op het wegnemen van klachten, door bewustwording en het doorbreken van een verkeerde houding of een foutieve manier van bewegen
· Oefentherapie biedt een kwalitatieve verbetering van het bewegingspatroon
· Oefentherapie is gericht op de hele lichaamshouding en op het optimaal functioneren in het dagelijkse leven
· Oefentherapie is een ‘Doe-het-zelf-therapie’; de cliënt leert zijn klachten begrijpen en hoe ze bestreden moeten worden