Wat is Oefentherapie?

Oefentherapie Mensendieck maakt u bewust van uw lichaams-houding en manier van bewegen. De lichaamshouding wordt automatisch geregeld en bewegingen verlopen vaak routinematig. Een verkeerde houding of beweging kunnen echter wel pijn veroorzaken. Samen met de oefentherapeut gaat u uitzoeken welke belastende factoren een rol spelen in uw dagelijks leven. Tijdens de behandeling leert u hoe u de houding en de belastende situaties kunt veranderen, zodat u zelf de klachten of pijn gunstig beïnvloedt.

Hoe ziet een behandeling bij een Oefentherapeut er uit?
Tijdens de eerste afspraak wordt er een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek afgenomen. De therapeut en uzelf krijgen zo een beeld van de belastende houdingen en bewegingen en belastende omgevingsfactoren die de klachten kunnen veroorzaken of negatief beïnvloeden.

De vervolgafspraken:
De oefentherapeut maakt een individueel behandelplan en naar aanleiding hiervan krijgt u een oefenprogramma die op uw persoonlijke situatie is afgestemd (lichamelijke en geestelijke conditie). Het oefenprogramma omvat oefeningen die enerzijds zorgen dat de spieren en gewrichten minder gespannen en soepeler worden. En anderzijds spierversterkende oefeningen voor spiergroepen die juist meer geactiveerd dienen te worden.
Daarnaast zullen oefensituaties deel uit maken van de behandeling, met als doel het optimaliseren van de belastende houdingen en bewegingen die u in uw dagelijks leven tegen komt. Het uitvoeren van de geoptimaliseerde houdingen en bewegingen zorgen voor een juist spiergebruik en gunstige belasting van uw gewrichten.

Uw eigen inzet is hierbij belangrijk!
Er wordt van u verwacht oefeningen thuis te doen en eventuele houding- en bewegingsadviezen toe te passen tijdens uw dagelijkse bezigheden. Zodat u zelf de klachten of pijn gunstig beïnvloedt.

Voor de eerste behandeling graag de volgende dingen meenemen:
- de verwijzing van de arts of specialist
- verzekeringsbewijs

- een handdoek